Facebook-badge

woensdag 19 september 2012

Op weg naar Dieppe

Woensdag 19 september

Het was zonnig weer dezemorgen...weerbericht zag er goed uit... Om 15u11 hoog water.
Een laatste wandeling met de hondjes om 13 u en nadien ons klaarmaken om te kunnen vertrekken 1 u vóór HW ; dan heeft de Somme een waterstand bereikt van 11 meter. Niet overal natuurlijk, gezien de ganse bebakende route naar zee, over 46 boeien (als ze er allemaal liggen - grrr;) !! Vanaf de jachthaven tot de ATSO boei is zo'n 10 mijl -ongeveer 2 uur varen.
Saint Valéry sur Somme is mooi, maar om dit te bezoeken via zee, is toch géén wekelijks pleziertochtje. Je kan hier ook geraken via de binnenwateren, per motorboot dan.
We bereikten DE BOEI rond 16 u . Maar ik had het al ondervonden... zelfs op rivier bleek er toch méér wind dan voorspeld.  Eens op zee moesten we koers zuidwest varen. De wind blies ook niet noord.. wel west, wat te scherp aan de wind zou zijn om te bezeilen. Op dat moment was het toch een fikse bft  5 (tot soms 6). Op motor verder, we hadden wel stroom méé. Harpa en Dina kon ik vlug op hun gemak stellen... maar Paavo , die begon aan zijn gebruikelijke li-re gewiebel, tot hij er moe van werd....
De wind begon wat te minderen ,en om de boot wat stabieler te laten klieven door de golven, zetten we het voorzeil bij.
 De zon die op de krijtrotsen van de côte d' Albâtre scheen, tesamen met de blauwe zee en hemel gaf een fantastisch zicht !!! (en foto's).
Rond 19 u kwam Dieppe in zicht.. voorzeil naar beneden. De uitkijkpost Dieppe op kanaal 12 verwittigd dat we de haven wilden binnenvaren. Om 19u30 passeren we de breakwaters en varen Dieppe binnen. Op kanaal 9 roepen we de jachthaven op.... géén antwoord.... varen dan maar door naar de pontons 'visiteurs', waar plaats genoeg is om aan te meren. Onze matrozen willen dringend aan land.....


Varen de Somme af


Tréport voorbij


 Rumoerige zee


Efkens op hen gemak stellen


Kerncentrale (?) de Penly

Paavo wiebelt


...en wiebelt


Krijtrotsen


naderen Dieppe


Breakwaters



Varen richting jachthaven




Hier hebben we al 9 m45 getij... trappeken wordt almaar langer...


Avond valt


Voilà sè


..........;;.
We hebben he gehaald : Normandie !!! Niet dat het een must was, net zoals onze vorige zeilreis naar Denemarken...Het is echter wel een enorm verschil... Je kan in Nederland, als het via zee te slecht weer is,bijna  altijd ergens naar binnen geraken, dat je via de binnenwateren toch verder kunt. Ook via Marker- en Ijsselmeer kan je toch steeds één of andere richting uit naar gelang de windrichting. Daarvan zijn we nu beperkt in keuzes. Alles is te bevaren via ZEE ... ofwel vaar je erdoor... of je wacht. Zo simpel is dat. Maar dat weet je op voorhand.
We dachten dat we niet verder zouden geraken...maar hebben véél beter weer gehad dan in juni.
Dezenavond hebben we voor het eerst de verwarming beetje moeten aanzetten. We zijn ook al een stukje opgeschoten in september, niet te vergeten... maar er komt nog wel mooi weer.

Geen opmerkingen: