Facebook-badge

donderdag 6 september 2012

Jean Bart





Dinsdag 4 september- Gravelines

Bezoek gebracht aan  de association ‘Tourville’. Toen we  5 jaar geleden voor het eerst Gravelines bezochten, maakten we kennis met het project, waar men begonnen was met  een replica te maken van de ‘Jean Bart’,  een oorlogsschip uit de 17de eeuw. Dit 57 meter lange schip met 84 kanonnen wordt gemaakt met dezelfde materialen als toen. 5 Jaren geleden zei men hier dat dit een project was over 15 jaar. Men is ondertussen al een stuk gevorderd, maar men schat nu, dat het toch, nog eens zo’n 15 jaar zal duren. Maar het is wel indrukwekkend…  meer informatie : www.tourville.asso.fr
Als lid van de organisatie worden we ook op de hoogte gehouden van belangrijke evenementen , want het is niet enkel het bouwen van de replica van de ‘Jean Bart’, het schip zal dan de hoofdattractie worden van  een historisch- en  vrijetijdspark, dat men nu ook aan het aanleggen is.
Heroes2c is een  Europees samenwerkingsproject waaronder ook The New Belgica (Belgie-www.steenschuit.be) , de Medway Queen (Engeland-www.medwayqueen.co.uk) en de Jean Bart, gegroepeerd zijn.
Gisteren is het gerenomeerde programma Thalassa opnames komen nemen hier in Gravelines, over de vorderingen van de Jean Bart, en over het ganse project. Dit wordt uitgezonden op 12 oktober op Fr 3.
Gravelines (vroeger Grevelingen) heeft eigenlijk véél te bieden :
- als je op en rond de vestingen loopt , begin je strategische plannetjes te maken, van … wat als de vijand langs dáár komt… kun je met je verdedigingstroepen langs die andere kant, de vijand omsingelen… of kun je dat stukje land, waar de vijand oprukt, laten vollopen met water… haha… soldaatje spelen.
-en als je je in  de verhalen van’ jean Bart’  inleeft- de tijd van de Zonnekoning Louis XIV :  andere bootjes kapen…
’t jongens, dat waren nog eens tijden  J)))
(toen hadden ze  ook nog geen internet hé….)





Er waren 84 van deze kanonnen aan boord (dit is replica)




Allemaal eiken bomen


Je ziet hier 'de mal''... niet altijd evident om geschikt stuk boom te kunnen gebruiken



Is hoog hoor ...


Dit komt eronder nog


Geen opmerkingen: