Facebook-badge

vrijdag 14 juni 2013

St Valéry sur Somme : ontspannend, mooi, uniek !

Als we hier deze namiddag zullen vertrekken, hebben we toch gedurende 3 dagen kunnen genieten van dit   unieke stadje. Het is nu reeds de 3de keer dat we hier komen per boot. Het is niet de gemakkellijkste haveningang, maar het is allemaal wel fascinerend , èn de moeite waard. Als je bedenkt dat, vanaf  hier , in de baai van de Somme, in 1066  , Willem de Verovenaar vertrokken is om Engeland te veroveren, nadat hij hier weken had moeten wachten met zo'n 700 schepen,wegens hevige herfststormen,  om de overtocht de maken  naar Pevensy, en daar de slag van Hastings te winnen.
Ook in de eerste wereldoorlog speelde de Somme geschiedkundig een grote rol :  bij de slag van de Somme nabij Péronne, waarbij honderdduizenden soldaten sneuvelden...
De rivier kan ook  gezien  worden als de natuurlijke (historische) grens tussen Frankrijk en Vlaanderen.
Het gebied ten noorden van de Somme kenmerkt zich door een Vlaamse geschiedenis, wat terug te vinden is in de namen van steden en dorpen (alhoewel verfranst), de Vlaamse architectuur en ook in de namen van de oorspronkelijke bewoners.

Nu is het een pardijs voor natuurliefhebbers...: de vogels, de zeerobben, de pré-salé schapen...
Een attraktie van de laatste jaren is het stoomtreintje dat rijdt tussen enerzijds St Valéry en Le Crotoy,  aan de andere kant van de baai, en anderzijds tussen St Valery en  Cayeux sur mer . We hebben dit vorig jaar gedaan met de hondjes, maar gezien er nu een duo-ticket gepromoot wordt : treintje + boottochtje op de Somme, vonden we het dit keer niet interessant voor ons.
We maakten dan een extra wandeling langs slikken en schorren- en plukten zelf lamsoor en zeekraal ! (zout, gezond, lekker).  Na de regen kwam de zon terug tevoorschijn en konden we onze namiddagwandeling maken langs het kanaal naar Abbeville links van ons, en de Somme , die hier zo klein leek, rechts van ons.
Het estuarium van de Somme bedraag zo'n 72 km².
Straks wil ik nog eens langs het middeleeuwse gedeelte van de stad wandelen ,met de kapel en de stadspoorten, waaronder de poort waar jeanne d'Arc ooit passeerde.

ingang van de gezellige jachthaven




een speciale kayak op weg om de zeerobben te gaan spotten


de onverbiddellijke stoomtrein...(belgische)


Stoomtrein en boot commandant Charcot


en maar stomen en lawaai maken


de promenade


rechts de  jachthaveningang


één van de vele oude huizen langs de promenade




kanaal naar Abbeville


badje voor poten te ontsmetten bij schapen



DeSomme


De Somme


even rusten


een 'gîte' op de rivier 



jachthaven


op scheiding riet /bomen brengt de herder zijn schaapjes naar de zilte graslanden. Je ziet het bijna niet, maar op het einde van de fotoreeks volgt nog klein filmke


natuurliefhebbers op het wad- met gids





De herder met' Indie' , en nog 2 andere honden



links lamsoor, rechts zeekraal




En hierna nog 3 'ongewone' foto's  ...


Het zakje aan de deur voor stokbrood...


Ik denk... lang geleden gevaren !


Gevaarlijke trein precies..ofwel..dronken fietser???


Ik hoorde bij het buitenkomen van de  douche de schaapjes aan de overkant van de dijk bleiten. Ik zag ze ook....maar toen ik aan boord kwam en filmcameraatje gevonden had, waren ze al een beetje verdwenen achter het riet. Maar horen kun je ze nog wel. En de herder zie je ook nog....

Nog géén zin om naar hier te komen ?




Geen opmerkingen: