Facebook-badge

zondag 23 juni 2013

Verkenning Le Havre gaat verder


Even toch nog wat nieuws uit Le Havre : we hebben onze vaste verblijfplaats hier nog niet aangevraagd, maar we vinden het hier nog steeds héél interessant en leuk. En het weer, of je nu hier verblijft of in Belgie, denk dat het niet veel verschil maakt.
Maar je kan hier zo lekkere verse producten, recht uit zee kopen...
Zoals gisteren, de garnalen, vers van de boot, en idem met de krab, de kreeft, lekkere visjes, niet gevangen door hele grote boten met reuzegrote netten, maar met kleine bootjes, nog een eerlijke vangst .

Viskraampjes


hier enkel verse garnalen te koop


de vissersbootjes


Wie gaat die nu koken ???



We waren op weg naar de Japanse Tuinen, die dan uiteindelijk gesloten waren, maar zijn daardoor uitgekomen op de de vismarkt.



Hebben er toch iets van gezien



Marianne, symbool van de Franse republiek, present in elke Franse Mairie (gemeentehuis); Marie-Anne was in de 18de eeuw een populaire meisjesnaam; voor tegenstanders van de Republiek was Marianne een scheldwoord. Ze draagt de Frygische muts die in de antieke wereld het kenmerk van de bevrijde slaaf was en die in Frankrijk ook wel door voormalige galeislaven gedragen werd: symbool van bevrijding van onderdrukking. Stond vroeger ook op de Franse munten.
.

Marie-Anne





Worden we plots opgeschrikt door een claxonerende dame , die zich met haar auto direct opzij zet, uitstapt, en recht naar ons toekomt. Ze heeft een galgo bij zich ....En wij , op stap met 3 windhonden...
En daar komt ons gesprek op gang : zij is regioverantwoordelijke van Lévriers-sans-frontières,  en dit voor de  ganse streek van de haute Normandie . (zij is alleen voor dit , naar mijn mening, groot gebied).
Ze deed er beetje haar beklag over dat in Frankrijk het probleem van de windhonden in Spanje, nog niet erg gekend is, maar volgens ik gezien heb op de website, heb ik toch de indruk, dat die mensen ook hun uiterste best hiervoor doen. Wie een kijkje wil nemen : www.levriers-sans-frontieres.com

Het is  dan ook een hele lange ochtendwandeling geworden...
In de namiddag de andere kant op, richting Saint Adresse. Vind ik echt een leuke naam. Een mooi stadje , niet zo erg geteisterd door de bombardementen van de 2de WO.
Maar , het merkwaardige : daar staat een groot standbeeld van koning Albert I.  In 1938 heeft de toenmalige belgische regering dit beeld geschonken aan de stad Sainte Adresse, als bedanking voor de ontvangst en verblijf hier, van de belgische regering in ballingschap tussen 1914 en 1918. Vele namen van straten, monumenten en souvenirs zijn een herdenking aan die tijd.

Hierna volgt waarom :
-la ville fut le lieu de séjour du roi Albert 1er de Belgique après que l'armée belge se soit retranchée derrière l'Yser et que l'Allemagne ait pris possession de l'essentiel du territoire le 15 octobre 1914.-

Koning Albert I van België



Vanaf Sainte-Adresse zicht op Le havre





Kitesurfen met dit weer ... fijn!



De avondwandeling bleek ook al van lange duur te zijn geweest. De hondjes waren moe.
Maar ik vond het nu toch al enkele dagen geleden dat ik mijn loopschoenen aangedaan had , en dacht dat mijn beginnend kwetsuurtje aan de kuit, nu toch al moest geheeld zijn.
Had  mijn parcours al in mijn hoofd uitgestippeld : van aan de jachthaven tot in Sainte-Adresse, zo terug, via de jachthaven tot aan het Muma, en dan terug richting jachthaven.. Klopte ongeveer van afstand : 5 km !
Nog een deugddoende douche... en bed in.... Was ondertussen al 23 uur...
Had géén tijd meer voor blog...
Had ik niet gezegd gisteren.. tijd tekort ? :-)

Ondertussen had Piet toch nog eens de weerkaarten bekeken. Een mens zou al bijna vergeten dat we hier zijn met een boot... en dat het af en toe nog eens de bedoeling is dat we eens gaan varen...
Vannacht nog altijd heel veel wind. Morgen  in de late namidddag zou het bft 4 worden en langzaam ook zou wind draaien N , NW.  Dinsdag zou het dan helemaal goed uitkomen : bft 3 nog altijd N, NW



Duikersclub



Puppet on a string... even spelletje spelen...


..en ze vindt het nog plezant ook ... ons Dinaatje


Skatepark



Eglise st Vincent


Zeewater slaat over de breakwaters




Hoog water : je ziet hier nog het bovenste ringetje van het cijfer 8 (meter)


Laag water - zelfde pylon











Geen opmerkingen: