Facebook-badge

woensdag 12 juni 2013

Etappe 5 : Boulogne sur mer - St.Valéry sur Somme

Het weerbericht dezemorgen  bevestigde enkel dat het best was  om zo vlug mogelijk te vertrekken. De wind zou deze namiddag toenemen, en stroom mee zouden we hebben tot ongeveer 11 uur .
Om 8 uur trossen los, motor aan. Bij het buitenvaren van de rede van Boulogne zetten we onze koers richting Dieppe.  Al vlug kregen we de wind pal op kop, en het bonken van de Hoidja op de golven, maakte dat we hierdoor steeds snelheid verloren, en ook niet echt comfortabel aanvoelt voor iedereen.
Na een tijdje veranderde de wind iets meer naar zuidwest, en konden we rustiger voortvaren. Maar ondertussen hadden Piet en ik al besloten om liever naar St valéry sur Somme te varen. Dieppe bleek te ver voor vandaag.
Vlug getelefoneerd naar de capitainerie  om te weten of we binnen konden en tegen welk uur we aan de ATSO boei moesten zijn. Dit hadden we gisteravond ook al beetje ingecalculeerd, om eventueel StValéry binnen te varen. Men moet hier rekening houden met bepaalde coefficienten : Soms, kan men de Somme bij hoog water vanaf zee niet opvaren richting jachthaven. En omgekeerd : bij te lage coefficient Hoogwater kan men de haven niet uit richting zee.. !!. En dit kan wel enkele dagen duren, tot coëfficient terug begint te stijgen.

De  Somme baai is héél groot : het donkerblauwe gedeelte valt dus helemaal droog


Hier zie je ook bovenaan het droogvallen van de baai




Getekend plan van 18 maart 2013 -boeien worden voortdurend verlegd.. bedding van de Somme verplaatst zich ook constant







Rond 13uur , juist het tijdstip van wanneer er toelating is de Somme op te varen, passeren we de ATSO -boei.(scheiding zee/Sommebaai). We beginnen aan onze boeienroute ! .
Het ganse vaartraject mogen Paavo,harpa en Dina mee boven in de kuip. Op dat moment is de temperatuur
eindelijk toch rond de 20° C en is het best genieten voor de woefs, terwijl Piet en ik de boeien optellen en ons traject vervolgen..
Om 14u30 meren we aan in de jachthaven..
De wandeling langs het gekende pad aan de overkant, met het zicht over 'de baai' , doet ons goed , de natuur is hier zo mooi !

We beginnen er aan



En wij maar zoeken naar ton 8 ....


Vissersbootje





oei, daar liggen er veel ..

Boeh...


Hoe noemen ze dat ????


...en optellen maar






De laatste


alle 3 op hun gemak...






Passeren de het wandelpad 


Nog even tot aan de jachthaven..



Het kleine restaurantje in de buurt mocht ons vanavond als gasten begroeten...
Moe en blij naar bed...

Geen opmerkingen: