Facebook-badge

maandag 18 juni 2012

Leeuwarden-Nationaal Park het Lauwersmeer-het Lauwersoog

Om 9u30u vertrokken uit Leeuwarden.
Langs schilderachtige dorpjes varen we eerst op de Dokkumer Ie : smal, ondiep maar mooi.. Deze dorpjes wisselen elkaar af met tussenliggende weiden met koeien, paarden, schaapjes en af en toe wat geitjes.Een ouder vrouwtje op wandel met haar hondje probeert ons in het Duits geluk te wensen voor de voetbalmatch van vanavond. Hoe dikwijls de mensen hier al gedacht hebben dat we Duitsers zijn... Ze denken dat  gewoon als ze onze vlag  zien...  We proberen zoveel mogelijk het middenwater te bevaren. Af en toe komen we een tegenligger tegen...véél uitwijken doen we niet graag- onze lange kiel weet je- we houden steeds de dieptemeter goed in het oog.
Langs bartlehiem , Burdaard, waar we een eerste keer 'bruggeld' moeten betalen en moeten aanmeren. Het was ondertussen iets na 12 uur . De lichten aan de brug hier stonden op dubbel rood, wat wil zeggen dat de brug gestremd is. Zondag geen opening van de bruggen tussen 12 u en 13 u. Dit was een goede gelegenheid om de hondjes eten te geven en daar  nadien een korte wandeling  te doen. Om 13u15 ongeveer varen we het bruggetje door tot aan Dokkum waar we terug bruggeld moeten betalen. Het systeem is wel grappig : van bovenop het brughuisje laat men een echte 'Hollandse klomp' naar beneden, precies een soort vislijn-met klomp-aan, eigenlijk, waar je dan je geld moet insteken (liefst gepast, want weergeven kunnen ze niet....) Ze verwittigen je al van de brug vooraf, hoeveel je de volgende moet betalen... Dokkum met vele molens,vele bruggetjes,  en vele boten., varen we langzaam door en komen zo in de Dokkumer Grutdjip. Van hier is het niet zo ver af tot aan de sluis - het begin ook van het Lauwersmeer. De Willem Lorésluis door , en dan  besloten om toch niet de jachthaven 'Nieuw Zijlen' binnen te varen. Varen verder en plots toch , onaangegeven , VAST !!!! Tja, je voelde onze bijna 8 ton zware boot zich inkapselen in de modder. Een ganse dag goed uitgekeken, zoveel mogelijk de juiste vaarroute genomen... en dan op een plaats, (die NIET bebakend was), heb je dit dan voor...Gedurende zo'n 10 minuten :motor vol achteruit, nieks, even stoppen, terug motor vol achteruit, en de boot begon langzaam aan rond zijn as te draaien....tot hij volledig loskwam en we weer vooruit konden varen...Geen geval van slechte zeemanskunst hoor. Enkel het gegeven dat het water hier soms maar bijna even diep is als de lengte van onze kiel. En liever dit, even vastzitten, dan de ganse tocht buitenom de wadden, in volle zee, bij bft  6 à 7 te moeten doen. We hebben gisteravond op de radio gehoord dat in Terschelling waar we 3 dagen geleden zelf nog waren,  het fameuze 10- daagse Oerol-openlucht-festival niet gestart  is vanwege gevaar voor de mensen , en het podium.(het was er 8 bft !!). Het was ook al 3 dagen geleden dat we beslist hadden om terug naar Harlingen te varen, en zo binnendoor tot hier te geraken . De weersvoorspellingen ,achteraf  bekeken, bleken helemaal juist te zijn...
Iets verderop begon de bebakende vaarroute terug richting zeesluis, maar we blijven in de jachthaven' het Noordergat' overnachten, nog op het meer, en in het Nationaal Park : het Lauwersmeer.

Dezemorgen begon zo





Voor welke watervogels dient dit???


Overzetje
















Zie je 't blokje naar omhoog... geld erin ?



Watermolen




Waar blijft dat blokje


Geld in 't blokske doen


Dokkum










sluis ingevaren


Wachten tot openen brug


Surfer op het meer



Nu zijn we moe, allemaal die bruggetjes enzo....


Geen opmerkingen: