Facebook-badge

maandag 18 juni 2012

Nationaal Park Lauwersmeer

Hier liggen we dan , in het afgelegen Lauwersoog , een natuurpark, een gebied dat teruggewonnen werd op de zee. Door sluis en afsluitdijk ,sinds de fameuze ramp in 1953 is Nederland  nadien volledig hertekend.. In 1969 werd hier een dam gebouwd om overstromingen te voorkomen.
Je kan informatie hierover beter lezen op www.np-lauwersmeer.nl 
Vanuit de jachthaven hier  is het een prachtige springplank voor zeezeiltochten naar de Duitse waddeneilanden of een andere tocht naar Denemarken..(Helgoland)
 Als we van hieruit willen vertrekken richting Borkum moeten we  twee uur voor laagwater vertrekken. De ebstroom sleurt ons naar buiten waar we precies op tijd de vloed naar het oosten oppikken. Zo wordt het een overzichtelijke onderneming, ware het niet dat volgens de getijdentabel. laagwater temidden in de nacht valt..En de sluis gaat hier maar de 1ste keer open om 7 uur. We kunnen ons ook aan de andere van de zeesluis gaan leggen natuurlijk ,in de vissershaven. Dan zouden we s' nachts KUNNEN vertrekken.  's Nachts varen we hier echter niet, en wachten totdat het laagtij opgeschoven is naar 'onder de morgen', dat duurt dan ook weer te lang.( LW schuift ong. 1 uur per dag op)
We hebben daarnet contact gehad met de collega  van Piet in Denemarken (Kerteminde), en die sprak ook van de slechtste juni maand in jaren. Niet alleen de vele regen, maar ook de weertypen, zoals de hevige winden, stormen zelfs, zijn eigenlijk meer inherent voor maart/april of  de herfst. Daarom gaan we onze reis herplannen, en zullen niet verdervaren richting Denemarken.

Nu de zon er weer beetje doorkomt gaan we hier nog wat genieten van een wandeling door de mooie natuur hier. Voor mooie huisjes en winkeltjes moet je hier niet zijn. 


Hebben onze wandeling bij droog weer kunnen doen, en alles ziet er direct véél mooier uit!!!
Bij de havenmeester ons liggeld gaan betalen voor deze nacht en wat extra folders en info meegebracht(ik vind dat altijd interessant-als we ergens zijn, moet ik steeds direct VVV of soms in havenkantoor binnengaan- om info te vinden om te lezen). Ik had van thuis uit géén boeken van de bib meegebracht van Friesland... zoals ik vroeger al zei , we varen waar de wind (of géén wind) ons brengt, en had nu eigenlijk niet aan Friesland gedacht. Maar ik ben er niet rouwig om...

Geen opmerkingen: