Facebook-badge

vrijdag 6 september 2013

Etappe 17 : Cherbourg - Dielette

Donderdag 5 september

We stonden op rond 8 uur.
Hier moesten we niet naar de bakker gaan, véél te ver...,  en het zal al eens deugd doen aan mijn spijsverteringsorganen misschien. Al die overdaad van croissants en andere koeken... mag eens wat calorie-armer. De zon scheen op dat moment al volop !
Met de hondjes beetje groen opgezocht om toch eens een frisse neus op te halen buiten.
En na hetgeen ik daar gisteren allemaal gezien en geroken heb in 't stad... wandelden we de andere kant uit.
Na de hondjes aan boord gezet te hebben, moesten we toch richting stad naar het grootwarenhuis.
Zonder auto en winkelkarretje , werd het een zware tocht ...3 volle tassen met eten en drinken,  betekende wel enkele keren stoppen om de ongeveer 1,5 km te stappen tot aan de boot .
Toch blij dat we nu weer onze voorraad bijgevuld hadden. We weten, indien we niet vlug weg zouden geraken in Dielette, we wel met een voedselprobleem zouden kunnen komen te zitten...4 km naar het eerstvolgende kleine supermarktje... (of alle dagen op restaurant???)... liever niet.
Piet was deze morgen al vroeg achter het nieuwe weerbericht gegaan naar de capitainerie .
Windrichting Noord West bft 3 à 4 . Tot Cap de la Hague is het ong. 11 mijl te varen.
We zouden dit gedeelte de wind schuin op kop hebben. Nadien, zouden we, eens we de kaap gerond , kunnen zeilen met halve wind. Allemaal in de voorwaardelijke zin. Want, net voor we vertrokken , kregen we mist !!(was eigenlijk wel voorspeld).  Gelukkig hebben we radar aan boord, en besloten we toch te vertrekken. Morgen voorspellen ze trouwens nog méér wind, en ik zou graag, voordat er een echte volledige weersomschakeling komt, die verdomde Cap de la Hague voorbij zijn. En in Cherbourg vastzitten voor 5 à 6 dagen ?? bespaar het mij... (1 keer in 2008 was al genoeg).
We vaarden La Gande Rade door richting zee en tot mijn opluchting bleek de wind op kop mee te vallen. De radar deed de rest. Rustig vaarden we richting 'kaap' met volle stroom mee. (op motor)
Om 14u20 zijn we dwars van Cap de la Hague. Wat normaal gezien een heel mooi uitzicht geeft, zowel van de kant gezien van 'op' de kaap, als vanaf zee.. bleek nu één grijze mistboel te zijn...
We hijsen nu toch de zeilen.
Maar ik was in ieder geval wel blij dat we zonder gedaver, en gekletst, en gebonk door de onderstromingen , rustig onze koers konden verderzetten richting Dielette.
De wind viel bijna helemaal weg, maar we konden rustig, nog steeds met stroom mee, verderzeilen...
We konden Dielette toch pas binnen rond 17u30. De mist trok weg en met de snelheid die we op dat moment hadden, besloot Piet zijn primitief visgereedschap boven te halen !! Een vislijntje op een plankje, met enkele haakjes aan... (haha)... (zonder aas-alleen enkele gekleurde nepvisjes).
Het lijntje volledig ontrold... en plots een haaievin te zien !!! Fototoestel..fototoestel !!! Te laat... zoals meestal. Die haai was waarschijnlijk afgekomen op die gekleurde dingskes, maar had direct in de gaten dat dit gezever was...
Wat wij op dat moment niet wisten was, dat die haai waarschijnlijk wel al die haakjes eraf had gebeten.
Na een hele poos keek Piet toch eens of er toch niets aan zijn lijn hing , neen, nieks, ook geen haken meer. Zo kan je natuurlijk nog jaren vissen, zonder iets te kunnen vangen. ..
Piet had wel nog een 2de setje haakjes. Die bracht hij netjes terug aan het lijntje...
Het werd nu plots toch weer zonnig, en met de snelheid-de stroom méé, was ook miniem geworden-, mochten de hondjes ook buiten mee in de kuip komen...
Rustig dobberden we verder richting haven...
De breakwaters kwamen in zicht (het begon terug beetje mistig te worden)
Vislijntje binnenhalen... Er hangt iets aan, beweerde Piet... Ik glimlachte eens... 'een haai'.. zei ik..
Maar toch ! Er hingen 2 makreeltjes aan. Bij het binnenhalen viel er al ééntje terug het water in, en het andere... was nog te klein. Piet heeft het voorzichtig losgemaakt en terug in het water gegooid.. Het mocht nog wat verder leven.. En wij hadden toch nog eten genoeg ;-)

Om 17u30 aangemeerd langszij in de buitenhaven.
Een lange wandeling langs het zandstrand van Dielette. Kenmerkend hier ook de zwarte rotsen .
Nadien besloten we ons toch in de binnenhaven te leggen. Er is daar ondertussen genoeg diepgang , en we liggen er beter beschermd tegen de wind..

Cap de la Hague


...niet veel te zien..


en daar is de zon









ook proberen haai te vangen ?




Helabah Harpa


Haha , dat noemen ze een vislijn zonder haken..


Maar zie nu ... 2  ..oeps... nog maar  1 makreeltje


maar klein visje toch...


wordt nog maar wat groter visje...dàààààg


aankomst



varen buitenhaven binnen


nu hier tussen  . Deze enorme betonnen muren zijn echt nodig. De winterstormen kunnen hier zo hevig zijn, dat er soms gaten ingeslagen worden, door de beukende golven...


meren hier aan : buitenhaven


En hier zie je nu eens duidelijk de fameuze 'drempel' of seuil. het water wordt in de binnenhaven gehouden. Wij kunnen enkel binnen als het water hoger is dan 2 meter. (meter hangt ernaast)



Op het strand










Kusje van Dina...Paavo bekijkt het..


ik denk dat we allemaal  blij zijn :-)











Dina zegt : naar beneden komen ... tijd om te slapen !! 


En dit ga ik nu ook doen ...
slaaapwel...



Geen opmerkingen: