Facebook-badge

zondag 22 juni 2014

Binic-St Quai Portrieux

Donderdag 19 juni

Rond de middag verlaten we Binic en varen terug naar St Quai.
We hebben een afspraak gemaakt bij de dierenarts tegen 16u45.
We hopen , dat Paavo eindelijk verlost mag worden van de nietjes in zijn bil.
Het is werkelijk heerlijk mooi , zonnig weer . Helaas, géén wind.....
Op motor dan maar. Om 13 uur liggen we al vast , langszij. Maar nu willen we niet meer in zo'n nipte box aanmeren. De jongeman wilde ons terug naar het nog vrije plaatsje begeleiden... Maar deze maal bedankten we hem vriendelijk, en zegden dat het te moeilijk was om de honden af en aan boord te zetten. En dat was het ook.
Bij de dierenarts blijkt de wonde van Paavo nu echt volledig genezen te zijn. De hechtkrammetjes worden verwijderd, en onze tour van dierenartsenbezoeken komt (voorlopig) ten einde....
We besluiten om morgen nog een dag hier te blijven. De weersvoorspelling geeft toch wat teveel wind aan.
Maar in deze omgeving wandelen langs de GR 34, is helemaal geen straf !

Wel staat aan de stranden regelmatig een bord om te waarschuwen voor groene algen.
We hebben enkele jaren zelf geweten dat er op een bepaald strand rond St Brieuc een paard doodgevallen was , door het inademen van het giftige gas dat deze rottende algen vrijgeven.
Dagelijks zie je de tractors bezig de stranden hiervan vrij te maken. Dit jaar valt het mee, je ziet er minder. Het is hier jaren een echte plaag geweest. En ik kan je verzekeren, het stinkt werkelijk !
Daarom ook staat aan de stranden steeds een verbodsteken voor de honden. Dit is niet zozeer dat ze er niet mogen lopen of rennen, maar om de reden hierboven aangegeven. Vanaf april tot eind september loopt deze periode. In de winter zijn er geen algen. De overbemesting door de boeren , en fosforafval uit de steden, bevorderen de groei van deze algen. (deze komen met rivieren in zee terecht)
Dit even ter informatie voor wie naar Bretagne op reis gaat.


<<
Groene algen :
  • V4: Is het gevaarlijk om te wandelen waar algen zijn aangespoeld?
Als de algen door de zee op het strand of de rosten zijn neergelegd, drogen ze uit en beginnen ze te gisten onder de korst die zich aan de oppervlakte vormt. Zoals elke organische materie komt bij de ontbinding ervan ammoniak vrij en een ander bijzonder giftig gas, waterstofsulfide.
Wanneer op deze algen gelopen wordt en de korst aan de oppervlakte wordt doorbroken komen deze gassen plotseling vrij in de atmosfeer, wat een risico vormt voor de gezondheid door de concentratie ervan. Zodra een sterke geur van rot ei wordt waargenomen die kenmerkend is voor de aanwezigheid van waterstofsulfide, wordt aanbevolen om de betreffende zone snel te verlaten.

(bron : officiële website van toerisme in Bretagne) : http://www.bretagne-vakantie.com/praktische-informatie/milieu-informatie/groene-algen








Genieten onderweg :



En bij aankomst :










De wandelingen : 



















Ons avondmaal


Goedenavond !


Geen opmerkingen: